You are here

Šta da očekujete kada dođete kod nas - u 10 koraka

Kako bismo Vašu posetu učinili što prijatnijom odlučili smo da Vas kroz 10 koraka uputimo šta da očekujete kada dođete kod nas

1. Sastanak

Prilikom prvog susreta sa klijentima (Vama) upoznajemo se sa projektom. U razgovoru saznajemo da li pravimo prvi sajt, kakva su Vaša dosadašnja iskustva, koja je ciljna grupa i slično.  Tokom prvog sastanak trudimo se da ostvarimo dobru komunikaciju i kreiramo atmosferu koja će podstaći obostranu inicijativu i razmenu ideja. Posao koji radimo zahteva kreativnost na svakom koraku, pa se trudimo da deo svog znanja i entuzijazma prenesemo i na klijente.

2. Početni dizajn osnovnih stranica

Nakon prvog sastanka, kada smo utvrdili šta i kako je neophodno uraditi, dolazimo do početnog dizajna osnovih stranica (početna, proizvodi, usluge, kontakt…). Kada je početni dizajn gotov, šaljemo Vam materijal na uvid. 

3. Razmena mišljenja, impresije

Primer: Prikaz dizajna, na radu Eci Pec

Sledeći korak su Vaše impresija, mišljenja. Klijentima uvek naglašavamo da je bitno da sajt bude lak za korišćenje i da prave stvari budu istaknute. Posle 2, 3 izmene na inicijalnom dizajnu, uglavnom dolazimo do konačne verzije, tj. saglasnosti sa obe strane.

4. Development

U četvrtom koraku development tim preuzima dizajn i počinje sa izradom sajta. Ključni deo posla developmenta (pošto je sajt interaktivan alat) je da udahne “život” ideji dizajnera. U ovom koraku se pegla funkcionalnost sajta i sprema sadržaj za "prvo punjenje".

5. Postavka sadržaja

U sledećem koraku postavljamo sadržaj koji klijent dostavi. Bitno je napomenuti da klijent ima uvid u razvoj projekta putem linka i da u svakom momentu može pratiti kako sajt napreduje i koje su nove izmene unešene.

6. Testiranje

Pre puštanja sajta, u šestom koraku vršimo testiranje funkcionalnosti sajta u lokalu, kako bismo bili sigurni da će sajt savršeno funkcionisati kada bude pušten.

7. Optimizovanje za mobilne uređaje (responsive)

Nakon faze testiranja baviimo se optimizacijom sajta za mobilne uređaja. Udeo korisnika koji surfuju internetom putem smartphone uređaja drastično raste pa je neophodno da i Vaš sajt omogući pravi doživljaj ovim korisnicima. Više o tome koliko je važno da Vaš sajt bude responsive, pročitajte na stranici: Google diktira nova pravila - optimizacija sajta za mobilne uređaje.

8. Pokretanje sajta

Kada su završene sve prethodne faze, sajt se pušta u rad. Prilikom prvog pokretanja sajta prati se da li sve radi kako treba i vrše sitne izmene ukoliko su neophodne.

9. Održavanje

Svi sajtovi koje radimo za naše klijente su zasnovani na Drupal platformi. To je živ sistem koji s vremena na vreme treba da se osveži (nadogradi) bilo zbog boljih performansi ili sigurnosti, pa tako održavanje spada u opciju koju preporučujemo. Takođe ni development nije skroz gotov, neki klijenti traže nove opcije, pojave se nove tehnologije, proizvodi, vrše se izmene jer posetioci drugačije reaguju i slično. Ozbiljan sajt se stalno mora unapređivati. 

10. Marketing

I to nije sve. Ovo je bio lakši deo posla. Kao šlag na tortu dolazi marketing. Zaista kao što torta nije torta bez šlaga, tako ni Vaš online nastup ne može biti celokupan bez marketinga. Ukoliko vidimo da je u Srbiji broj aktivnih internet korisnika u odnosu na ukupan broj stanovnika 54%, dok ti brojevi u regionu idu i do 75% (Hrvatska), jasno je da je to tržište koje u velikoj meri može uticati na Vaše poslovanje.