You are here

Zašto odabrati Drupal

Drupal je posle WordPress-a najtraženiji softwer otvorenog koda. To je posebno napravljen sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji ima jedinstvene karakteristike koje ga čine drugačijim i popularnim u odnosu na druge sisteme za upravljanje sadržajem (CMS). Drupal je pisan u PHP jeziku pa je postao omiljen izbor mnogih developera u prethodnih par godina.

Drupal nema cenu za dozvolu za korišćenje, što je ohrabrilo mnoge agencije da koriste Drupala za izgradnju sajtova i web aplikacija. Trenutni udeo Drupal web sajtova na tržištu je oko 5%.

Iako je WordPress vodeća platforma u pogledu popularnosti i preuzimanja, Drupal je izgradio reputaciju kao robustan alat za izgradnju složenih web stranica i aplikacija. Drupal CMS pokreće poznate sajtove kao što su The Economist, BBC- NBC, Mint, sajt Bele kuće itd.

Priča o Drupalu

Svoje prve korake Drupal je napravio na univerzitetu u Antverpenu. Studenti GEM-a Dries Buytaert i Hans Snijder su kreirali platformu za povezivanje vesti, ideja i drugih najava. Po završetku studija Buytaert svoj projekat postavlja na internet kako bi ostao u komunikaciji sa prijateljima. Odlučio je da registruje domen dorp.org što u prevodu na holandski “Dorp” znači selo. Međutim umesto dorp, greškom je otkucao drop i odlučio da zadrži to ime.

Drop.org je postao aktivan i ljudi su počeli da pričaju o njemu, posle nekog vremena postao je zajednica u kojoj se razmatra o najnovijim tehnologijama i inovativnim idejama. Ubrzo, drop.org je postao lični eksperimentalni prostor.

2001 Dries Buytaert je lansirao program pod nazivom “Drupal” i novi softver otvorenog koda postao je dostupan velikoj zajednici developera. U prethodnoj godini lansirana je i Drupal 8, verzija koja organizacijama omogućava kreiranje funkcionalnijih i bržih sajtova.

Šta čini Drupal jedinstvenim?

U poređenju sa WordPress-om Drupal je robusniji ali i najmoćniji sistem za upravljanje sadržajem. Podržan je od strane najveće globalne zajednice developera i mnoštva profesionalaca koji rade zajedno kako bi pružili podršku za poboljšanje sistema.

Osim toga postoji obilje pogodnosti, kao što su prilagodljivost, pristupačnost, brz razvoj, bezbednost, itd. Ne fokusira se samo na opšte tržište i portfolio sajtove već ima velike planove u budućnosti, cilj su poslovni korisnici. Drupal se smatra pouzdanim, pogodnim za upravljanje, sigurnim, fleksibilnim a velika dostupnost resursa i modula je učinila Drupal poželjnim.

Osim toga , sistem otvoreng koda CMS je vrlo prilagodljiv da zadovolji širok spektar poslovnih aplikacija. Platforma je obogaćena sa metodologijom Agile razvoja koji takođe podržava brz razvoj web aplikacija.

Zaključak

Nesumnjivo, Drupal je idealan izbor ukoliko želite da pokrenete sajt ili online prodavnicu, kompleksan ili jednostavan projekat. Razumevanje Vaše potrebe je prvi korak u angažmanu Drupal profesionalaca. Nakon angažmana vreme je za unapređenje veština i sticanje iskustva.